Az Egy s Ég Központ Egyesület Alkotótársai örömmel osztják meg élménybeszámolóikat az életről, önmagukról, hétköznapi tapasztalásaikról, a valós értékrend szűrőjén keresztül.

Szerzői jog fenntartva.

2012. június 24., vasárnap

Jótékony fájdalom

Nagy valószínűséggel minden ember átmegy a „nem szeretem a testemet” fázison. Persze, ez leginkább a nők problémája. Személy szerint egész életemben a kilóimtól tettem függővé, hogy éppen jóban vagyok-e magammal, avagy behunyom a szemem, ha tükröt látok. Pedig ez ennél sokkal tágabb dolog. Jóban lenni magunkkal, szeretni a testünket nem a nadrágmérettől függ, mélyebbről kezdődik. Amikor ennek a szikrája fellobbant bennem, elkezdtem keresni olyan tevékenységeket, amelyektől jól érzem magamat. Belekezdtem különböző sportokba, ezek mellett a jóga, ami évek óta jelen van az életemben. Több hónapja már, amikor először részt vettem egy Iyengar jóga órán. Ez a jóga nagyon precíz, egyben könnyed is: a helyes tartásra igazít, az egyvonalúság elsődleges szempont, de sosem feszülve, csakis engedve. Ha valami nem megy, vagy fáj, lélegzünk, és a fájdalmat kifújjuk. Jelentem, működik!
Az órán különböző eszközöket, mint fából készült tégla, blokk, zsák és heveder használunk. Ezek a segítségünkre vannak, hogy a gyakorlatokba a legkönnyebben ereszkedhessünk bele. Például, amikor előre hajlásnál a kezem még nem ért le a földre, téglára támaszkodtam. Ahogy a derekam és a hátam feszülése oldódott, a tenyerem ma már a talpam mellett nyugszik, így ez a gyakorlat már tégla nélkül megy. A testem változása óriási örömet okoz! Boldog vagyok, amikor 1-2 centivel tovább tudom forgatni a fejemet, vagy, ahogy nyitom a csípőmet, a térdem egyre közelebb kerül a padlóhoz. Ami számomra megkönnyebbülés: elmúlt a derékfájásom, pedig a nap nagy részében állok. Bár, az ülő életmód is tartásproblémákhoz vezethet, úgyhogy az irodistáknak is jót tesz.
A gyakorlás során hajlékonyabb lettem, a sok nyújtásnak köszönhetően egyre kevesebb feszülést érzek a testemben, vagyis a blokkok oldódnak. A jóga ezt úgy mondja, hogy könnyebben áramlik az energia – ami pedig az élet alapvető mozgatója.
A szerveim kezdenek a helyükre kerülni – ezt onnan veszem észre, hogy mélyebb levegőt tudok venni, kihúzom magamat, jobb az emésztésem és úgy érzem, önmagától formálódik a testem. Fogynék is tőle, ha nem szeretném ennyire a sütit… mindezt tetézi, hogy elindult a belső nyugalmam, a türelmem, nem csak önmagam, hanem az emberek és globálisan az Élet irányába is. Tudom, tudom, ezek nagy szavak, mégis ezt tapasztalom magamon. Volt, hogy hetekig kihagytam a jógaórát, akkor idegesebb voltam, nehezen aludtam el és az aggodalmaim is előtörtek. Ahogyan az órán mondja a tanár: jóga közben az elme csendes, mivel a koncentráció miatt a zavaró gondolatoknak nem jut hely a tudatban. Mit jelent ez? Azt, hogy a nap során a túlingerelt világunkból fakadó stresszt leteheted, elmédet kiürítheted és így könnyebb és örömtelibb lesz az életed!
Szóval, úgy döntöttem, meghajtom a fejemet a mozgás előtt és megadom a testemnek, amitől jól érzi magát. Így, mi ketten együttműködve képesek vagyunk bármire!
Ha szeretnéd megadni testednek ezt az élményt, az Egy s Ég Központban megteheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése